Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Doorstromen na het examen

ToelatingscodeDoorlerenToelatingseisen

De meeste leerlingen beginnen na het behalen van een diploma met een vervolgopleiding in het mbo, hbo of universiteit. Soms is het ook mogelijk om met het diploma door te stromen naar een ander schooltype op de middelbare school. Bijvoorbeeld van vmbo naar havo of van havo naar vwo. ​

Diploma gehaald, en nu?

Hoera, het is gelukt! Het diploma is binnen. Waarschijnlijk wil je kind een vervolgopleiding gaan volgen op het MBO, HBO of de Universiteit. Er zijn ook leerlingen die met hun diploma door willen leren op de middelbare school. Onder bepaalde voorwaarden is dat bij de meeste scholen mogelijk.

Aanvullende eisen toelating

Er zijn (nog) geen landelijke regels over het overstappen naar een ander schooltype na het behalen van het diploma. Scholen maken hiervoor dus zelf beleid. Veel scholen hanteren extra eisen. Zoals bijvoorbeeld een bepaald gemiddeld eindcijfer, of een positieve beoordeling van docenten.

Tussen 2012 en 2016 gebruikten veel middelbare scholen voor de overstap van vmbo naar havo de 'Toelatingscode overstap vmbo naar havo'. Daarin staat een gemiddeld eindcijfer van 6,8 genoemd. Ouders kunnen hieraan geen rechten ontlenen. Kijk dus altijd goed in het beleid van de school voor de regels rondom een overstap.

Wettelijk doorstroomrecht

In november 2016 heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen die moet regelen dat vmbo’ers (vmbo-gl en vmbo-tl/mavo) het recht hebben om door te stromen naar het havo. Het doorstroomrecht wordt nog uitgewerkt. Tot die tijd zijn scholen vrij om hun eigen toelatingsregels te hanteren. Op dit moment is er dus nog geen wettelijke regeling.

Niet eens met de school

Mag je kind niet doorstromen en ben je het daar niet mee eens? Ga dan eerst het gesprek aan met de school. Houdt de school vast aan de beslissing? Je kunt dan contact opnemen met het schoolbestuur en schriftelijk in bezwaar gaan tegen de beslissing. De school heeft het laatste woord. Tenzij zij tegen hun eigen beleid ingaan. Dan kan je de school daarop wijzen. Komen jullie er dan nog niet uit? Lees meer over wat je kunt doen als je een klacht hebt.

Meer informatie

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?