Praat mee over opvoeden en onderwijs
Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.
Direct aanmeldenLaat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.
Direct aanmeldenWordt uw kind gepest? Dan kunt u een aantal dingen doen om het pesten tegen te gaan en uw kind te ondersteunen. Hier leest u de belangrijkste regels rondom pesten en informeren we u welke stappen u kunt zetten.
Pesten kan verschillende vormen aannemen. Een kind kan systematisch buitengesloten worden door een groep kinderen, maar een kind kan ook door één kind gepest worden. Er kan sprake zijn van verbaal pestgedrag: een kind wordt uitgescholden of er worden vervelende berichten via WhatsApp gestuurd. Het komt ook voor dat een kind fysiek gepest wordt en geduwd of geslagen wordt. Bij pesten voelt de leerling zich onveilig op school en ook daarbuiten. Pesten kan vergaande gevolgen hebben voor het de gepeste. Het is daarom erg belangrijk om snel en adequaat op te treden tegen pestgedrag.
Pesten komt voor op en om scholen, maar ook buiten de school kan het pesten verder gaan. Steeds vaker worden leerlingen online gepest via WhatsApp, snapchat of Facebook. Hoewel deze online manier van pesten buiten schooltijd en het schoolterrein plaats kan vinden, heeft het wel een grote impact op de leerling op school. Daarom is het ook in deze situaties belangrijk om de school te betrekken.
Pesten kan dus verschillende vormen aannemen. Zet samen met uw kind op een rij wat er precies gebeurt en verzamel ‘bewijsmateriaal’. Deze informatie kan u helpen in het gesprek met school. Door wie wordt uw kind gepest en op welke manier? Wordt uw kind uitgescholden, geslagen, buiten gesloten of bedreigd? Of worden er online valse profielen aangemaakt, dreigtweets verstuurd of privé foto’s en filmpjes online gezet? En op welke momenten gebeurt het? Het is ook goed om te bekijken wat uw kind zelf al gedaan heeft om het pesten te stoppen. En of er bijvoorbeeld al een leerkracht, mentor of andere leerling bij is betrokken.
Het is heel belangrijk dat uw kind zijn of haar ervaringen bespreekt, hoe moeilijk dit ook voor hen is. Dit kan natuurlijk met u, vriendjes en vriendinnetjes, met een psycholoog of maatschappelijk werker. Maar uw kind kan ook gemakkelijk zelf contact zoeken.
Leerlingen hebben een veilige omgeving nodig om zich goed te ontwikkelen. Helaas is pestgedrag een veel voorkomend probleem op scholen. Scholen zijn verplicht om pesten tegen te gaan en te zorgen voor een veilige school. Hoe ze dit doen, mogen scholen zelf bepalen. Als uw kind gepest wordt mag u van de school verwachten dat zij actie ondernemen.
Een school is sociaal veilig als een leerling zichzelf kan zijn, niet bang is en zich veilig voelt. Dat betekent dat leerlingen zich 'vrij' voelen en er een positieve en veilige sfeer is op school. Een sociaal veilige school voorkomt en treedt op tegen pesten, uitschelden, discriminatie en geweld.
Scholen hebben volgens de Wet Veiligheid op school een zorgplicht voor de sociale, psychische en fysieke veiligheid van kinderen op school. De school is verplicht om:
Elke school heeft beleid op papier over veiligheid. Een anti-pestprotocol is niet verplicht, maar kan wel een onderdeel uitmaken van het veiligheidsbeleid. In het anti-pestprotocol staat wat de school doet om pestgedrag te herkennen en wat ze doen om pesten te voorkomen en tegen te gaan. In het anti-pestprotocol staat ook bij wie ouders terecht kunnen als hun kind gepest wordt en welke stappen de school dan zet. Sommige scholen hebben een apart protocol om online pesten te voorkomen.
Scholen houden in de gaten hoe veilig leerlingen zich voelen. Ze kiezen zelf hoe ze de veiligheid op school monitoren, maar die monitor moet wel voldoen aan een aantal eisen:
Als blijkt dat leerlingen zich niet veilig voelen, of dat er op een andere manier verbetering mogelijk is, dan neemt de school maatregelen.
Wanneer een leerling gepest wordt, is het belangrijk dat ouders duidelijk weten bij wie ze terecht kunnen. De school is wettelijk verplicht om:
Het aanbod aan anti-pestprogramma's is groot. Om tot een wetenschappelijk verantwoorde validatie te komen, is daarom een onafhankelijke commissie van deskundigen samengesteld: de Commissie Anti-pestprogramma's. Zij hebben 13 programma´s als veelbelovend bestempeld.
Ga in eerste instantie in gesprek met de leerkracht van uw kind: herkent de leerkracht het pestprobleem? Hoe kijkt hij/zij er tegenaan? Ziet de leerkracht dat uw kind niet gelukkig is op school en zich niet veilig voelt? Vertaalt dit zich naar de schoolresultaten? Wat kan de leerkracht doen om de sociale situatie van uw kind en de gehele klas te verbeteren? Is het mogelijk om met een anti-pest-programma de sociale veiligheid van kinderen te vergroten?
Mocht u bij de leerkracht geen gehoor vinden dan kunt u achtereenvolgens binnen school terecht bij:
Als de school niets of te weinig doet, dan kunt u verschillende dingen doen:
Elk jaar in de derde week van september organiseert Stichting School & Veiligheid de Week Tegen Pesten. Veel scholen doen hieraan mee en maken zo een sterke start met de klas om pesten te voorkomen.