Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Netwerk ouders in de MR

Wanneer u als ouder deel uitmaakt van de medezeggenschapsraad (MR), bent u de vertegenwoordiger van de ouders op de school van uw kind. In deze rol poogt u bij te dragen aan de kwaliteit van het onderwijs en de school. De medezeggenschap is de enige formele positie waarin ouders de ruimte krijgen om mee te praten over het schoolbeleid. Die positie is daarom belangrijk. Ouders & Onderwijs ondersteunt de ouders in de medezeggenschap. 

Ons streven is dat ouders in de medezeggenschap het goede gesprek kunnen voeren. Om dit te bereiken, ondersteunen en verbinden we ouders in de MR. Sluit u aan bij ons netwerk en u bent als eerste op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van medezeggenschap. 

Meer en betere informatie 

Ouders in de medezeggenschap kunnen op onze website informatie vinden over medezeggenschap en hun rechten als ouders. Daarnaast is er binnen het team van Ouders & Onderwijs een expert op het gebied van medezeggenschap actief. Via de mail of via ons informatiepunt 088-6050101 kunt u al uw vragen stellen. Als lid van ons netwerk ontvangt u iedere twee weken een nieuwsbrief met daarin de meest actuele ontwikkelingen. Bovendien kunnen wij u in contact brengen met andere MR-en om van elkaar te leren. In goede onderlinge samenwerking kunnen we zorgen voor een veel steviger positie van ouders in onderwijsland via de medezeggenschapsraad. 

Het goede gesprek 

Nederland telt vele duizenden scholen, elk met hun eigen MR. Op al die scholen is de MR in gesprek met de directie. Door ervoor te zorgen dat de MR goed het gesprek kan voeren, wordt de stem van ouders doeltreffend. Ouders & Onderwijs brengt u graag in contact met andere MR-en. Bijvoorbeeld door bestaande ervaring in de ene MR, het antwoord te laten zijn op een vraag die in een andere MR leeft en zo van elkaar te leren. Zo kunnen MR-en hun tijd en inzet effectief besteden. Verder delen we best practices en ervaringen van MR-en. Indien gewenst, kunnen wij u ook in contact brengen met ouderorganisaties die actief zijn op specifieke onderwerpen. 

Samen een sterke stem van ouders 

Ouders & Onderwijs heeft ingangen bij de overheid, de onderwijssector en de politiek. Uw ervaring als ouder in de MR versterkt en geeft inhoud aan die gesprekken. Aangesloten MR-en kunnen bij Ouders & Onderwijs onderwerpen aandragen en ervaringen delen om deze op de politieke agenda te krijgen. Zaken waar u tegenaan loopt en die door andere MR-en worden gedeeld, kunnen zo gemakkelijker politieke aandacht krijgen. 

Sluit u aan bij ons netwerk 

Sluit uw MR aan door de contactgegevens van uw MR achter te laten via dit  formulier. Aansluiten verplicht u tot niets, maar levert u veel op! Ter inspiratie ontvangt u het boekje ‘Ouders aan zet. Tips voor de medezeggenschap’ vol tips en handige informatie voor ouders in de medezeggenschapsraad.  

U kunt ook lid worden van de LinkedIn groep Ouders & Medezeggenschap - het platform voor nieuws, online uitwisselen en discussie.

We hopen van u te horen en samen met u te bouwen aan een sterke positie van ouders in het onderwijs in Nederland! 

Uw signalen en vragen zijn steeds welkom via tel. 088-6050101 of vraag@oudersonderwijs.nl.