Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Hoe bereid ik een rapportgesprek voor?

  • Nathalie van Thiel
  • Vraag

Binnenkort hebben wij een tienminutengesprek over het rapport van onze zoon in groep 4. Het gaat niet al te best en we hebben nogal wat kritiek op de juf. Hoe zorg ik ervoor dat ik in die tien minuten voldoende mijn ei kwijt kan en de vragen beantwoord krijg die ik heb?

Tienminutengesprek

Het tienminutengesprek dat vele scholen houden naar aanleiding van een rapport, is bedoeld om kort bij te praten over het welbevinden en de resultaten van je kind. Wanneer er problemen zijn die je niet in die tien minuten kunt bespreken, is het raadzaam om een aparte afspraak te maken voor een uitgebreider gesprek.

Ik geef je een aantal tips voor het voeren van een goed gesprek met de leerkracht:

Tip 1 - Maak een lijstje

Bedenk van te voren welke vragen je hebt en ook wat je graag kwijt wilt aan de leerkracht. Zij zal namelijk ook graag willen weten hoe jouw kind zich voelt in de klas en welke zaken hij als prettig of niet prettig ervaart.

Tip 2 - Streep in een te lange lijst

Wordt je lijstje te lang en loop je over van kritiek, ga dan strepen in dat lijstje. Kies voor zaken die je echt belangrijk vindt. Laat zaken zoals verplicht fruit eten of een step die niet in de gang mag staan achterwege. Stel dus prioriteiten.

Tip 3 - Informeer bij je kind

Een kind kan vaak prima vertellen wat hij wel en niet leuk vindt op school. Ook in het bedenken van oplossingen zijn kinderen heel goed. Praat van te voren met je kind en neem zijn tips mee in het gesprek.

Tip 4 - Begin met een compliment

Probeer met een positieve insteek het gesprek in te gaan. Een opsomming van verwijten werkt niet in je voordeel. Na een gemeend compliment is het eenvoudiger om ook de zaken te bespreken waar je minder blij mee bent.

Tip 5 - Denk in oplossingen

Blijf niet te lang hangen in verwijten maar ga samen met de leerkracht op zoek naar oplossingen. Bedenk dat jullie hetzelfde doel hebben namelijk het welzijn van jouw kind en het verbeteren van zijn resultaten. Informeer ook naar wat jij als ouder zou kunnen bijdragen aan het bereiken van dit doel.

Tip 6 - Zet afspraken op papier

Het is gebruikelijk dat de leerkracht notuleert. Zie hier op toe of maak zelf notities die je de leerkracht laat lezen.

Tip 7 - Evalueer op een later tijdstip

Wees niet bang om een vervolgafspraak te maken om te evalueren. Breng naar dit gesprek je notities mee.

Meer tips?

Lees dan verder op onze website.

Nathalie van Thiel
Nathalie van Thiel

Mijn naam is Nathalie van Thiel. Ik ben moeder van vier kinderen en leerkracht basisonderwijs. Op dit moment geef ik les aan leerlingen uit verschillende groepen die iets extra’s nodig hebben. Naast mijn werk op school geef ik ouders advies over hun kind op de basisschool. Vele vragen van ouders met mijn antwoorden zijn inmiddels gebundeld in het boek  “101 vragen aan de juf”. Nathalie beantwoordt ook graag jouw vraag!

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?