Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Is het echt nodig om huiswerk te maken in de vakantie?

  • Nathalie van Thiel
  • Vraag

Mijn dochter in groep 5 heeft het afgelopen jaar veel thuis geoefend met de tafeltjes, lezen en spelling. De juf heeft geadviseerd om hier in de zomervakantie vooral mee door te gaan omdat er anders teveel wegzakt. Ik vind eigenlijk dat vakantie tijd is om uit te rusten en wil niet steeds die strijd aan gaan met mijn kind. Is huiswerk in de vakantie echt nodig?

De lange zomervakantie kan voor sommige kinderen betekenen dat de stof die het kind zich met veel moeite heeft eigengemaakt, weer gedeeltelijk is weggezakt. Die lange vakanties zouden daarom voor met name de wat moeilijker lerende leerling te nadelig zijn. Mijn ervaring is dat in het begin van het schooljaar bepaalde onderdelen zeker weer even herhaald en opgehaald moeten worden. Wat echter goed is aangeboden en eigengemaakt, wordt ook snel weer opgepakt! Methodes voor taal en rekenen houden hier natuurlijk ook rekening mee en beginnen in het nieuwe schooljaar met een stukje herhaling.

Is oefenen in de vakantie dus niet nodig?

Nee, oefenen in de vakantie is niet noodzakelijk. In sommige gevallen echter wel wenselijk: bijvoorbeeld als uw kind ergens veel moeite mee heeft. Een goed voorbeeld is lezen.

Kinderen die in groep 3 moeite hebben met het behalen van het vereiste leesniveau zijn heel erg geholpen bij het blijven oefenen met lezen in de vakantie. In groep 4 wordt een grote stap gemaakt en wordt er in lesboeken en oefenschriften vanuit gegaan, dat kinderen de opdrachten goed en vlot kunnen lezen.

Erg jammer is het ook wanneer tafeltjes die met veel moeite zijn ingeoefend weer voor een deel zijn vergeten na de vakantie. Zeker in groep 6 en 7 zijn de tafels de basis van een groot deel van de rekenstof die aangeboden gaat worden.

Toch maar oefenen dus?

Sommige kinderen vinden het gezellig om samen te lezen of sommen te maken en beleven zo’n moment als een stukje aandacht. Wanneer je kind helemaal niet te motiveren is in de vakantie dan zijn er genoeg leerzame alternatieven:

  • Kies een mooi voorleesboek en ga regelmatig voorlezen. Goed voor de taal- en woordenschatontwikkeling en de meeste kinderen vinden het heerlijk.
  • Doe met de stopwatch een wedstrijdje wie het snelste de tafels kan opnoemen of maak sommetjes van de cijfers van nummerborden van auto’s die je onderweg ziet. 
  • Veel kinderen vinden het leuk om in de vakantie zelfstandig naar de winkel te gaan. Laat ze zelf afrekenen en berekenen of het wisselgeld klopt.
  • Ook koken of bakken is een hele leerzame en leuke activiteit. Zeker wanneer je kind zelf het recept leest en uitvoert is dit een hele goede oefening voor begrijpend lezen.
  • Online zijn er vele spelletjes te vinden die helpen met het automatiseren van de eerder aangeboden lesstof. Squla is een erg goede oefensite, maar helaas niet gratis. Op www.meestermichael.nl vind je allemaal gratis oefeningen gesorteerd per vak en leerjaar. 

Mocht het er allemaal niet van zijn gekomen, bedenk dan dat kinderen in alle opzichten groeien van buitenspelen, voldoende slaap en een ontspannen vakantiesfeer zonder stress en haast.

Nathalie van Thiel
Nathalie van Thiel

Mijn naam is Nathalie van Thiel. Ik ben moeder van vier kinderen en leerkracht basisonderwijs. Op dit moment geef ik les aan leerlingen uit verschillende groepen die iets extra’s nodig hebben. Naast mijn werk op school geef ik ouders advies over hun kind op de basisschool. Vele vragen van ouders met mijn antwoorden zijn inmiddels gebundeld in het boek  “101 vragen aan de juf”. Nathalie beantwoordt ook graag jouw vraag!

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?