Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Niet zindelijk, mag de school mijn kind weigeren?

  • Nathalie van Thiel
  • Vraag

Mijn zoon wordt bijna 4 en gaat na de zomervakantie naar de basisschool. Tijdens het aanmeldingsgesprek werd aangegeven dat mijn zoon, die nu nog een luier draagt, zindelijk moet zijn. Als dat niet lukt moet hij wat langer thuisblijven. Klopt het dat de school mijn kind mag weigeren als hij nog niet zindelijk is?

Een basisschool mag inderdaad een kind weigeren dat nog niet zindelijk is. Het komt steeds vaker voor dat kinderen van 4 jaar op school komen en nog niet zindelijk zijn. Scholen voelen zich daardoor soms genoodzaakt hun beleid aan te passen.

Waarom verschoont de juf geen luier?

In een kleuterklas zitten vaak ruim 25 kinderen met 1 leerkracht. Anders dan op het kinderdagverblijf bestaat de taak van de leerkracht uit onderwijs geven. Een dag in de kleuterklas is heel precies georganiseerd. Vaak begint de dag met een onderwijskring. Vervolgens voeren alle kinderen verschillende opdrachten uit. De leerkracht begeleidt, is aanspreekpunt voor als er iets niet duidelijk is of wanneer er probleempjes zijn. Ondertussen werkt zij met kinderen die iets extra’s nodig hebben en vangt de jongste kinderen op die heel snel toe zijn aan een nieuwe opdracht. De leerkracht is een duizendpoot die naast het overzicht en de rust bewaken, aanspreekpunt moet zijn voor elke kleuter in deze grote groep. Het verschonen van kinderen is tijdrovend en kan niet binnen het klaslokaal gebeuren. Je zult begrijpen dat het onmogelijk is voor een kleuterjuf om een aantal onzindelijke kinderen in haar klas te hebben.

Ongelukje

Een gezond kind van 4 jaar zou zindelijk moeten kunnen zijn. Op school zal er natuurlijk begrip zijn voor een ongelukje. Op elke school zijn reserve broekjes en onderbroekjes aanwezig omdat iedereen weet dat een ongelukje erbij hoort op deze leeftijd. Voor een kind dat net zindelijk is, is een broek die snel uitgaat het meest praktisch; een lastige knoop of riem is niet fijn als je hoge nood hebt.

Medische reden

Wanneer er een medische reden is voor het onzindelijk zijn, en het kind onder behandeling is van een arts, zal er altijd een oplossing gezocht worden. Er is maar af en toe een medische reden waarom het zindelijk worden niet goed gaat. Een oorzaak kan zijn een verkeerd aangeleerde manier van plassen, een klein blaasvolume of een overactiviteit van de blaas. Wanneer een kind op 5 jarige leeftijd overdag nog niet droog is, is een bezoek aan de huisarts verstandig. 

Zindelijk in de zomer

De zomervakantie is een prima periode om zindelijk te worden. Maak er eens een projectje van als je zelf ook vrij bent. Weg met de luiers, mooie onderbroekjes aanschaffen en oefenen maar. Een korte broek is zo verschoond en ook de schoenen kunnen vervangen worden door slippers of waterschoentjes. Zo kan het zonder al teveel schade een keer mis gaan. En juist van die ongelukjes die helemaal niet erg zijn, leert je kind het snelst zindelijk worden. Op internet vind je enorm veel tips die je kunnen helpen. Kijk bijvoorbeeld eens op deze website.

Nathalie van Thiel
Nathalie van Thiel

Mijn naam is Nathalie van Thiel. Ik ben moeder van vier kinderen en leerkracht basisonderwijs. Op dit moment geef ik les aan leerlingen uit verschillende groepen die iets extra’s nodig hebben. Naast mijn werk op school geef ik ouders advies over hun kind op de basisschool. Vele vragen van ouders met mijn antwoorden zijn inmiddels gebundeld in het boek  “101 vragen aan de juf”. Nathalie beantwoordt ook graag jouw vraag!

Meer informatie

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?