Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Waarom moet mijn kind fruit meenemen?

  • Nathalie van Thiel
  • Vraag

Op de school van mijn zoon is er een nieuwe regel: kinderen mogen als tussendoortje in de pauze alleen nog maar fruit meenemen. Mijn zoon houdt niet zo van fruit en ik vind het een beetje raar dat de school mij oplegt wat ik mijn kind te eten geef. Kan de school dit zomaar bepalen en heb ik daar geen inspraak in?

Welk signaal geef je af

Steeds meer scholen stellen regels op voor wat kinderen wel en niet mogen eten en drinken op school. De behoefte van scholen om zich te bemoeien met het eetgedrag van de jeugd, komt voort uit het alsmaar groter wordende probleem van overgewicht bij kinderen. Leerkrachten zien dit probleem ook de school binnenkomen en bespreken dit soort zaken in hun teamvergadering. Ze bedenken zich dat wanneer zij oogluikend toestaan dat kinderen tijdens de pauze chocoladekoeken of repen meekrijgen van thuis, zij daarmee onbedoeld de boodschap geven dat dit wel oké is. Kinderen die met hun appeltje of bakje druiven jaloers toekijken, klagen thuis bij hun ouders en willen ook liever zo’n koek. Steeds meer kinderen komen vervolgens met koek en snoep het klaslokaal binnen. Steeds meer scholen willen zich daarom uitspreken over gezond gedrag. Duidelijke afspraken over eten horen daarbij.

Medezeggenschapsraad

Dit soort onderwerpen die een mengeling zijn van opvoeding door ouders en de regels van school, komen meestal terecht op de agenda van de medezeggenschapsraad. In deze raad kunnen ouders en leerkrachten meedenken over het beleid van de school. De MR heeft een adviserende maar zeker ook wel eens een beslissende rol in beleidszaken.  Wanneer je als ouder in de MR zit mag je in principe elk onderwerp dat het beleid van de school betreft, ter sprake brengen.

Ik raad je aan om eens iemand uit de MR te vragen hoe deze regel tot stand is gekomen. Wil je in de toekomst graag meedenken over dit soort zaken, geef je dan op als lid van de MR. Aan het einde van het schooljaar ontstaan er nogal eens vacatures voor nieuwe leden. Tot die tijd lijkt het me een goed idee om je kind fruit mee te geven zodat hij meteen meekrijgt dat jullie je aan de schoolregels willen houden.

Ideetjes voor lekkere fruithapjes

  • Snijd het fruit in kleinere stukken en geef het mee in een bakje. Zo wordt het voor je zoon makkelijker om het op te eten.
  • Maak een schaal met gemengd fruit en schep daarvan een bakje vol voor mee naar school. Denk in deze zomertijd ook eens aan aardbeien, mango, meloen of frambozen. Wellicht zit er iets bij waar je zoon van houdt.
  • Schil een appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in plakken. Geef de ‘appelkoekjes met een gat’ mee in een bakje of zakje zodat ze niet te snel verkleuren.
  • Sommige kinderen zijn dol op krenten of rozijnen. Gemengd met stukjes appel is dit een echte traktatie.
  • Er zijn ook pakjes knijpfruit of drinkfruit te koop, hoewel deze vaak vrij prijzig zijn en er soms ook suiker aan toegevoegd wordt. Een smoothie kun je ook  zelf maken met een staafmixer of blender.

Lees meer over het voedingsbeleid van scholen.

Nathalie van Thiel
Nathalie van Thiel

Mijn naam is Nathalie van Thiel. Ik ben moeder van vier kinderen en leerkracht basisonderwijs. Op dit moment geef ik les aan leerlingen uit verschillende groepen die iets extra’s nodig hebben. Naast mijn werk op school geef ik ouders advies over hun kind op de basisschool. Vele vragen van ouders met mijn antwoorden zijn inmiddels gebundeld in het boek  “101 vragen aan de juf”. Nathalie beantwoordt ook graag jouw vraag!

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?