Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Oproep om meer te bewegen op school

  • Lotte Cats
  • Nieuws
Oproep om meer te bewegen op school

De laatste jaren groeit de aandacht voor voldoende beweging. Bij kinderen is er nog veel winst te behalen. Ook op school kan er meer aandacht besteed worden aan beweging. Juist ook buiten de gymles om. Dat staat in het advies 'Plezier in bewegen' dat vorige week aan minister-president Mark Rutte werd aangeboden.

Gymles

Alle scholen besteden verplicht aandacht aan beweging. Dat is opgenomen in de kerndoelen van het onderwijs op de basisschool en middelbare school. Voor de hoeveelheid uren zijn geen regels. Op de meeste basisscholen krijgen kinderen zo'n anderhalf uur per week gymles. Op de middelbare school is dit tussen de 2 en 2,5 lesuren per week.

Ook bewegen buiten de gymles

De Nederlandse Sportraad, de Onderwijsraad en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving roepen scholen nu op om leerlingen ook op andere manieren te laten bewegen. Zij constateren dat er grote verschillen zijn tussen scholen en pleiten voor meer samenwerking tussen scholen, gemeenten en sportverenigingen. Ze adviseren om beweegteams op te zetten waarin vakleerkrachten samenwerken met buurtsportcoaches en gekwalificeerde trainers. Gezond bewegen op jonge leeftijd zorgt namelijk voor een betere gezondheid op latere leeftijd.

Helft van de kinderen beweegt voldoende

Het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu constateerden vorig jaar dat de helft van de kinderen in de basisschoolleeftijd voldoende beweegt. De meeste kinderen sporten wekelijks en ruim de helft beweegt minimaal vier keer per week. De richtlijn is minimaal een uur per week matig bewegen, zoals fietsen of wandelen, en drie keer per week intensiever sporten, zoals springen, dansen en krachttraining.

Minder bewegingsvaardigheid

Eerder dit jaar besteedde ook de Onderwijsinspectie aandacht aan het onderwerp bewegingsonderwijs. Uit hun onderzoek bleek namelijk dat de bewegingsvaardigheid van leerlingen op de basisschool is afgenomen. Het gaat dan vooral om balanceren over een instabiel vlak, touwzwaaien met landing halve draai, mikken op een verhoogd doel, werpen en vangen met een kleine bal via de muur en tennissen via de muur. Het bleef echter onduidelijk waar de afname precies door komt.

Bij u op school?

Stimuleert de school van uw kind bewegen buiten de gymles om? En hoe gaan de gymlessen er bij u op school aan toe? Of wilt u juist weten wat u kunt doen om meer beleid over beweging op school te krijgen? Neem in dat geval contact met ons op via 0800-5010 of vraag@oudersonderwijs.nl.

Meer informatie

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?