Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Wat vinden ouders van het lerarentekort?

  • Chantal
  • Nieuws
Wat vinden ouders van het lerarentekort?

Vraag ouders wat de meest bepalende factor is voor de kwaliteit van onderwijs en het antwoord is simpel: de leraar. Ouders maken zich dan ook zorgen over het toenemende lerarentekort en de werkdruk die leraren ervaren. Een derde van de ouders heeft nu al te maken met lesuitval, plofklassen of zelfs een structurele vierdaagse schoolweek. Het overgrote deel van de ouders steunt bovendiende stakingseisen van de leraren. Dit blijkt uit onderzoek van Ouders & Onderwijs onder de leden van het Landelijk Ouderpanel.

Consequenties voor kinderen

Scholen die kampen met een lerarentekort en een gebrek aan vervangers, lossen deze problemen vooral op door minder les te geven. Op de middelbare school vallen veel lessen uit, terwijl op de basisschool kinderen naar huis worden gestuurd. In andere gevallen worden klassen samengevoegd, of worden onbevoegden voor de klas gezet. Enkele scholen hebben inmiddels besloten dat kinderen structureel maar vier dagen in de week naar school kunnen. Zij krijgen de vijfde dag thuis les van hun ouders, zoals in Zaandam. Een groep ouders uit Zaandam is daarom in actie gekomen.

Als we niets doen, dan wordt het nog veel erger

Ruim een derde van de ouders merkt het tekort aan leraren in de praktijk. Voorspellingen laten zien dat de tekorten in de komende jaren alleen maar verder zullen toenemen. Als we niets doen, dan lopen de tekorten komende vijf jaar op naar 5000 fte.

Wat willen ouders dat er gebeurt?

Er is brede steun onder ouders voor de roep van het onderwijs om minder werkdruk en meer salaris. 80% van de ouders steunt die eisen. Dit blijkt uit onderzoek van Ouders & Onderwijs onder de leden van het Landelijk Ouderpanel. De noodoplossingen die door scholen worden gekozen kunnen echter niet altijd op waardering rekenen. Ouders willen niet dat de klassen groter worden en vinden het ook geen goed idee om zelf onderwijstaken op zich te nemen. In geval van nood kan de school volgens hen beter bevoegden proberen in de klas te krijgen, zoals gepensioneerde leraren. Het vragen van leraren om meer uren te werken zien ze ook als een oplossing op korte termijn.

Structureel moet er volgens ouders simpelweg meer geld komen voor onderwijs. Ook vinden ze het verbeteren van het imago van de leraar belangrijk. Het extra geld moet besteed worden aan hogere salarissen en een gratis lerarenopleiding. 

Ouders in beweging

Steeds meer ouders willen actief bijdragen aan het maatschappelijk debat rondom het lerarentekort en de eisen van de leraren. Vanwege de grote betrokkenheid van ouders gaat Lobke Vlaming, directeur van Ouders & Onderwijs, op 15 maart ook naar het Malieveld om aandacht te vragen voor het lerarentekort. We nodigen ouders uit om zich hierbij aan te sluiten. Bovendien kunnen ouders ook de petitie Investeer in Onderwijs ondertekenen.

Meer informatie

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?